HVIS DU SYNES, AT DET ER SVÆRT AT SE SKARPT PÅ KORT AFSTAND. SÅ LIDER DU MÅSKE AF PREBYOPI.

Presbyopi påvirker øjets evne til at stille skarpt på ting tæt på – det kan være at tråde en nål eller læse en SMS. Det er en gradvis udvikling, der begynder med, at du har svært ved at se ting på få centimeters afstand, ligesom de fleste børn, og efterhånden er du nødt til at holde tingene på længere afstand for at se dem skarpt. Det skyldes, at øjets linse langsomt mister sin fleksibilitet. Det kaldes presbyopi. Det lyder måske som en eksotisk og sjælden tilstand. Men du er ikke den eneste, og tilstanden er helt normal.

Har du også svært ved at fokusere på andre afstande, fx når du kører bil, ser fjernsyn eller sidder foran computerskærmen, lider du måske af myopi (nærsynethed), hyperopi (langsynethed) eller astigmatisme (bygningsfejl). Din optiker kan hjælpe dig, hvis det er tilfældet.

Hvordan virker øjet?

For at vi kan se ting, skal et klart billede ramme det bagerste af øjet. Lyset kommer ind i øjet gennem hornhinden (den klare kuplede del forrest i øjet), passerer gennem pupillen (den sorte åbning i den farvede del af øjet), går gennem linsen (i øjet) og rammer nethinden (det lysfølsomme område bagerst i øjet). Ting, vi ser direkte på, fokuseres på et meget følsomt område af hornhinden, der kaldes makula. Dér ser vi de fleste detaljer. Vores perifere syn rammer områderne uden for makula.

Eye Diagram​

Eye diagram that visualises parts of the eye - ACUVUE®

Mange mennesker har brug for kontaktlinser eller briller, fordi lyset fra billedet ikke rammer direkte på nethinden.

Styrken i kontaktlinserne eller brillerne hjælper med at justere lyset, så det fokuseres på nethinden og giver et skarpt billede. Man kan være myopiske (nærsynede) eller hyperopiske (langsynede). Øjets linse ændrer form, så vi kan se skarpt, når vi skifter fokus fra lang til kort afstand og omvendt. Det kaldes akkomodation og sker automatisk. Med tiden bliver øjets linse tykkere og større og mister sin fleksibilitet. Øjets evne til at ændre styrken og lade os se skarpt på forskellige afstande bliver mindre. Det sker gradvist, og vi lægger ikke rigtig mærke til, at vi ikke længere kan stille skarpt på ting lige foran vores næse. Vi lægger først mærke til det, når vi ikke kan stille skarpt på ting på vores normale læseafstand. Ændringen i fleksibiliteten kaldes presbyopi.

De første symptomer på presbyopi varierer afhængig af dit arbejde, lyset og længden af dine arme! Mange gange begynder ændringerne i linsen i fyrreårsalderen – og ikke først når du bliver gammel. Når du konstaterer symptomerne, kan du få brug for kontaktlinser eller briller.

Tegn på presbyopi og symptomer

Presbyopi er faktisk en helt normal tilstand i øjet, og de fleste af os får presbyopi.

Har du svært ved at læse i omgivelser med svag belysning? Kan du læse menukortet på en restaurant? Hvordan føles dit syn, når du er træt? Synes du, at du skal holde ting i en længere afstand, end du plejer? Er dine arme ikke længere lange nok? Har du brug for større skrift på din telefon? Alle disse ting kan være en indikation på presbyopi.

Løsningen – korrigering af presbyopi

Løsningen eller løsningerne afhænger meget af dig! Vi bruger normalt forskellige sko til forskellige lejligheder. Sådan er det også med korrigering af dit syn. Din optiker kan tage hensyn til din livsstil, dine hobbyer eller arbejde og anbefale den bedste løsning til dig. Med kontaktlinser kan du se skarpt på alle afstande og skal ikke bruge tid på at lede efter dine læsebriller.

De bedste tips fra vores optiker

Eye Care Practitioner

Spørg din optiker om kontaktlinser, også selv om du ikke har brugt dem før. Kontaktlinser kan være en uvurderlig fordel i dit arbejde og i din fritid, og vi må sammen finde ud af, hvad du ønsker af korrigeringen af dit syn, og give dig den bedste løsning.

Kontaktlinser kan være et uvurderlig gode i ditt arbeid og i din fritid, og vi må sammen finne ut hva du ønsker fra din synskorreksjon slik at vi kan tilby deg de beste løsningene

  • Vi er alle forskellige, vores øjne, deres styrke og behov. Vi har heldigvis mange muligheder for at hjælpe dig med at få et skarpt syn.
  • På vores klinik undersøger vi dine øjne grundigt, sammenholder resultatet med dine behov og ønsker og drøfter den bedst mulige løsning med dig.
  • Små ændringer kan sommetider gøre store forskelle. Er du ikke tilfreds med den første løsning, er det vigtigt, at du taler med din optiker for at se, om der findes en bedre løsning.
  • Som med al anden teknologi er teknologien bag kontaktlinser kommet langt, og vi har nogle fantastiske produkter, som vi kan tilpasse til dig.

 

FÅ EN GRATIS PRØVE* 1-DAY ACUVUE® MULTIFOCAL 

All ACUVUE® Brand Contact Lenses have UV Blocking to help provide protection against transmission of harmful UV radiation to the cornea and into the eye. UV absorbing contact lenses are NOT substitutes for protective UV absorbing eyewear such as UV absorbing area. You should continue to us UV absorbing eyewear as directed by your Eye Care Professional.

* Your Eye Care Practitioner will confirm if ACUVUE® Brand Contact Lenses are suitable for your eyes. Please note professional eye examination and fitting fees may apply. 18+. One trial per person. Eligibility is subject to approval by your Optician. See full terms and conditions.