Skip to main content

ALDERSRELATERET MAKULADEGENERATION

Aldersrelateret makuladegeneration (AMD) er en øjensygdom, der typisk rammer ældre mennesker. Der er to typer AMD: Tør AMD, som udvikler sig gradvis, og som kan medføre et vist synstab. Våd AMD udvikler sig hurtigere og kan forårsage større synstab. Man kan have begge former samtidig.

Illustration af en forvrænget mobiltelefon set gennem et øje

Symptomer

Tør AMD medfører gradvis tab af det centrale synsfelt, der bliver forvrænget og sløret, og genstande kan synes at have en usædvanlig størrelse eller facon. Det perifere syn (til siderne) forbliver ofte intakt. Med våd AMD får man et lignende tab af synsfeltet, men det sker hurtigere.

Billede af en mand, der ser på sin refleksion i et vindue

Årsager

AMD opstår, når makula, som er den centrale del af øjets nethinde, holder op med at fungere effektivt.

Der findes aktuelt ingen behandling for tør AMD, men daglige aktiviteter kan lettes ved hjælp af god belysning, store skrifttyper og forstørrelsesglas.

Våd AMD behandles sommetider med medicin eller laseroperation. Behandlingen forbedrer ikke altid synet, men den kan være med til at forhindre yderligere synstab.

Kosttilskud, fødevarer, som for eksempel bladgrøntsager, og rygestop kan være med til at forsinke udviklingen af AMD.

KOM I GANG MED KONTAKTLINSER

Start din gratis prøveperiode med ACUVUE® kontaktlinser i dag.

†Bemærk, at en professionel synstest kan medføre en udgift. Kontakt din optiker for yderligere information. Gælder kun for personer på 18 år og derover med bopæl i Danmark. Én prøveperiode pr. person. Egnethed skal bekræftes af en optiker. Kun deltagende optikere.