Hvordan du holder øjnene sunde
Hvad du kan gøre for at bevare dine øjnes sundhed og et skarpt syn. Tips til hjælp til at beskytte øjnene mod solens stråler.
Presbyopi
Vi ved alle, at god ernæring er vigtig for vort almenindeligee helbred, men den er lige så vigtig for vore øjnes sundhed. En god kost hjælper vores krop med at vokse, heles og bekæmpe infektion.
Med alderen bliver det mere og mere vanskeligt for vores krop at gendanne celler. Det kan påvirke vore øjnes sundhed og vores synskvalitet.
Undersøgelser om øjensundhed kobler usund kost og ernæring sammen med en øget risiko for aldersrelateret makula degeneration (AMD), som er den lægelige betegnelse for syn, der er svækket med alderen.
Manges syn svækkes med alderen. Den gode nyhed er, at vi kan minimere risikoen og forsinke udviklingen med den rigtige ernæring, så vi kan nyde et skarpt syn og sunde øjne længere.
Fire hovedgrupper af næringsstoffer menes at være gode for øjnenes sundhed:
Vitaminerne A, C og E indeholder antioxidanter, som hjælper med til at bevare sunde celler og væv i øjet og til at forsinke udviklingen af AMD. Vitamin C menes også at minimere risikoen for at udvikle grå stær.
Mange undersøgelser viser, at de antioxidante næringsstoffer, der kaldes carotenoider, minimerer risikoen og forsinker udviklingen af kroniske øjensygdomme såsom AMD.
Denne vigtige fedtholdige syre menes at spille en vigtig rolle i udviklingen af nyfødtes og børns syn. En kost med et lavt indhold af omega 3 er blevet knyttet sammen med øjensygdomme og AMD. Sjögrens syndrom, en sygdom der påvirker øjets tåreproduktion, er også blevet forbundet med mangel på omega 3.
Mineralerne zink og kobber hjælper din krop med til at optage næringsstoffer og vitaminer. En stor undersøgelsestest har vist, at et højt indhold af antioxidante vitaminer kombineret med zinkoxid og cuprooxid (en kobbertype) kan hjælpe med til at forsinke udviklingen af AMD.
Her er de fem bedste madtyper til sundere øjne:
Ønsker du at pleje dine øjnes sundhed med næringsstoffer, findes der ikke bedre fødevarer end grøntbladede grøntsager. De er fyldt med lutein og antioxidante vitaminer. Grønkål indeholder den største mængde lutein tæt fulgt af spinat og frisk persille.
Mange frugter og grøntsager får deres klare farver fra carotenoider. En tallerken fuld af carotenoider består af majs, kiwier, græskar, courgetter, røde druer og grønne eller gule peberfrugter. Disse frugter og grøntsager er også fulde af antioxidante vitaminer, der spiller en vigtig rolle for dine øjnes sundhed.
Fede fisk indeholder meget omega 3. Laks, tun og makrel kommer ind i toppen fulde af den vigtige fedtholdige syre.
Carotenoider giver også den gule farve til æggeblommen. Æggeblommer er nok den bedste kilde for lutein og zeaxanthin.
Østers indeholder mere zink pr. portion end nogen anden fødevare. Andre skaldyr og oksekød har det næsthøjeste indhold. Mælk, ost og brød indeholder også zink.
Ikke alene hjælper disse fødevarer med til at holde øjnene sunde, men de er også sunde for dit almindelige helbred.
For yderligere information om AMD og grå stær kan du læse vores side om kroniske øjensygdomme.