HVAD ER BYGNINGSFEJL

Bygningsfejl (astigmatisme) er en almindelig tilstand, der kan medføre sløret eller forvrænget syn på alle afstande. Bygningsfejl kan berøre mennesker i alle aldre, og mennesker med bygningsfejl er ofte også nærsynede eller langsynede. I Danmark har næsten halvdelen af dem, der bruger briller til synskorrektion, bygningfejl.

Hvad skyldes bygningsfejl?

Bygningsfejl forekommer, når øjets overflade (hornhinden) eller linsen bag ved ikke har en rund form, men er oval ligesom en rugbybold. Dette forvrænger det lys, der kommer ind i øjet, så det ikke fokuseres korrekt på nethinden, hvilket får billedet til at fremstå sløret.

Hvad er symptomerne på bygningsfejl?

Bygningsfejl kan give sløret syn, når du forsøger at fokusere på genstande på lang afstand, for eksempel vejskilte. Det kan også påvirke dit syn ved aktiviteter på nært hold, som for eksempel læsning eller syning. Hvis det ikke korrigeres, kan bygningsfejl medføre hovedpine, træthed, sammenknibning af øjnene og et sløret syn.

HVORDAN VED JEG, OM JEG HAR BYGNINGSFEJL?

Hvis du har mistanke om, at du har bygningsfejl, kan du bruge vores værktøj "find en optiker" til at finde en optiker i nærheden af dig og bestille tid til en synstest.

Synstest for bygningsfejl

Mens du venter på at komme til optiker, kan du prøve følgende derhjemme:

  1. Hvis du går med briller eller kontaktlinser, skal du tage dem på.
  2. Placér dig cirka 35 cm fra din computerskærm.
  3. Hold en hånd foran det ene øje, og se på billedet. Hvordan ser linjerne ud? Er de lige tydelige og skarpe?
  4. Følg disse trin igen for at teste det andet øje.

Hvad betyder dine resultater?

Hvis du ikke har bygningsfejl, bør linjerne se lige skarpe og lige mørke ud. Du kan have bygningsfejl, hvis nogle linjesæt ser skarpe og mørke ud, mens andre er slørede og lysere. Uanset resultatet skal du have det bekræftet hos en optiker.

KORREKTION AF BYGNINGSFEJL

KONTAKTLINSER TIL BYGNINGSFEJL

For at opnå et klart syn med bygningsfejl, skal dine kontaktlinser sidde stabilt og ikke rotere eller rykke sig til nogen af siderne, selv hvis du har en aktiv livsstil. ACUVUE® kontaktlinser til bygningsfejl har et unikt øjenlågsstabiliseret design – en teknologi, der er med til at sikre, at dit syn forbliver stabilt, knivskarpt og klart under alle dagens gøremål.

KOM I GANG MED KONTAKTLINSER

Bemærk, at en professionel kontaktlinseundersøgelse kan medføre en udgift. Kontakt din optiker for yderligere information. Gælder kun for personer på 18 år og derover med bopæl i Danmark. Én prøveperiode pr. person.